2013 – Een zwerver willen zijn

Eem portret van de Limburgse kunstenares Marianne van der Heijden. Documentaire 12’bij tentoonstelling en 38′ voor uitzending L1TV.

De Limburgse beeldend kunstenaar Marianne van der Heijden (1922-1998) leefde een leven in contrasten, altijd op zoek naar balans. In haar werk, dat enorm divers is en veel erkenning geniet in de kunstwereld, toont zij enerzijds een grote beheersing van techniek en materiaal, en anderzijds een voortdurende onrust, een zoeken naar vernieuwing en verdieping. Haar levensverhaal kent een diep gevoelde spiritualiteit, de noodzaak tot onafhankelijkheid als vrouw en als kunstenaar, en een verlangen naar (hemelse) liefde, zuiverheid en oorspronkelijkheid. Het zijn vaak tegenstrijdige elementen in een verhaal dat haast onontkoombaar eindigt in een zelfverkozen dood. De film is een reis door haar leven en werk, aan de hand van getuigenissen van intimi en teksten en werken van Marianne.

Producent John Albert Jansen/Oogland Filmproducties. Camera Adri Schrover, geluid Wouter Veldhuis, montage Ralf Verbeek
Met steun van Mediafonds, VSB Fonds, St. Marianne van der Heijden/Bruno Borchert, Museum van Bommel van Dam/Gemeente Venlo, in coproductie met omroep L1.

Fragment: